top of page

Gast sprekers

Paul van Teeffelen 

Paul van Teeffelen is sinds 2014 als tuchtrechter (voorzitter van het college van beroep) verbonden aan de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd te Bilthoven.
Presentatie: De doorwerking van het Verdrag inzake de rechten van het kind vanuit nationaal en internationaal perspectief.
Hoe: Ppt

Annemiek van der Boom

In 2007 is Annemiek afgestudeerd als Klinisch Ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam.
Na een aantal jaren te hebben gewerkt als gezinsvoogd bij de Jeugdbescherming Amsterdam en Bureau Jeugdzorg Haaglanden, is ze  zij overgestapt naar de Raad voor de Kinderbescherming, waar ze zo’n zeven jaar heeft gewerkt als raadsonderzoeker. Sinds juli 2017 is zij werkzaam als zittingsvertegenwoordiger bij de Raad Amsterdam

 

Interactieve presentatie: De rechten van het kind in Nederland, vanuit het perspectief van de Raad voor de Kinderbescherming. 

Nadezda Broshuis

Wie: Nadèzda Broshuis, hogeschooldocent en theoloog

Wat: prestentatie Islam: een wereldwijde religie: verschillende stromingen en gedachten

 

Hoe: Powerpoint

René Bullinga 

Tijdens deze workshop wil ik jullie graag wat ervaringen vertellen over mijn reizen naar Palestina. Mijn passie voor het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur, de actualiteit: dit alles heeft me geboeid en gevormd. Dat combineerde ik met mijn vak: werken met theater en drama in Palestina. Verhalen, foto’s, films…. Kijk alvast eens op mijn blog dat ik bijhield tijdens mijn laatste reis in 2015: rbulpalestina.simplesite.com. 

Wat gebeurt er momenteel op het gebied van kunst, cultuur, educatie, onderwijs? Daar wil ik graag met jullie over spreken. De nadruk zal liggen op drama en theater en hoe verschillende organisaties in Palestina daar mee om gaan. Denk b.v. aan Early Childhood Resource Centre, Arab Educational Institute, Bethlehem University/Faculty of Education en meer. De kracht van kunst en cultuur komen nadrukkelijk aan bod. 

Ik zie jullie graag. Tot dan. René Bullinga

Jara van Teeffelen

Mijn naam is Jara van Teeffelen, Ik ben half Palestijns half Nederlands. Op dit moment woon ik in Den haag waar ik Interactive / Media / Design aan het studeren ben op de koninklijke academie van beeldende kunsten. Ik ga een workshop geven over het leven in de Palestijnse gebieden / Nederland als half Palestijns half Nederlands, wat voor conflicten tegen komen, reizen in de westbank, en een paar projecten waarmee ik met buitenlanders heb gewerkt die met de conflict hebben te maken.

Mijn workshop heet “Sorry,I won’t be able to come to the workshop as a wall has been built around my house!”

Lina Hamer

Wie: Lina Hamer - Coördinator Stichting de Vrolijkheid in AZC Utrecht 

Wat: de korte film Niemandsland + Q&A met de maker(s)

Hoe: In deze workshop zie je de film Niemandsland (25 minuten), een documentaire waarin je kennis maakt met vier kinderen die wonen in een asielzoekerscentrum (AZC). Na deze documentaire is er een Q&A met Lina Hamer, één van de makers van de film. Ben jij benieuwd naar de achtergrond van deze film en misschien wel hoe jij ook zo’n project als afstudeerscriptie kan ontwikkelen? Kom dan zeker naar de workshop! 

Leslie de Buck

Wie: Leslie de Buck, amv medewerker op het asielzoekerscentrum in Utrecht.

 

Wat en Hoe:  Ik kom samen met mijn twee collega’s Daphne van der Mispel en Arezou Fakhari. Het zal een interactieve workshop zijn waarin we de studenten een kijkje in de keuken geven van wat ons werk inhoudt en wie onze doelgroep is. We zullen door middel van het delen van onze ervaringen aandacht besteden aan de methodiek, de werkwijzen en het werken met cultuurverschillen. Daarbij zullen wij ook de studenten aan het werk zetten en van gedachten laten wisselen. Uiteraard zullen wij de link met pedagogiek niet vergeten!

Floris van Veen

Wie:Floris van Veen, 4e jaars student Ecologische Pedagogiek
Wat: Presentatie literatuurstudie naar begeleiding van vluchtelingenkinderen in het basisonderwijs.
Hoe: Presentatie a.d.h.v. powerpoint / prezi

Willeke Evertse

Ik ben dus Willeke Evertse, opleideren coach bij onze opleiding Ecologische Pedagogiek. Daarnaast ben ik kinderyoga en tieneryogadocent, heb gewerkt in een jeugdgevangenis waar ik agressieregulatie trainingen heb gegeven waarbij mindfullness en weerbaarheid een belangrijk onderdeel waren.

 

Bij yoga vind ik het belangrijk om naar binnen te gaan en tevoelen bij jezelf wat er gebeurt en vanuit bewondering en verwondering die reis bij jezelf en de ander te ervaren.

Frans Krom

Workshop Maskertheater door Frans Krom

In deze workshop ervaar je de kracht van maskers in het theaterspel. Het is een fysiek spel waarin emoties niet alleen met het gezicht worden getoond maar met het gele lijf.
We werken met maskers uit de Commedia dell ‘arte. Deze oervorm van maatschappelijk maskertheater laat prachtig zien hoe onderlinge verhoudingen tussen mensen werken. Het laat zien hoe maatschappelijke structuren als macht en uitsluiting werken. Alles met de relativerende en helende kracht van humor. 

Maskervoorstelling Out Of The Box door Maskertheater Vreemd Hoofd

In de maskervoorstelling Out Of The Box gaat het over vreemd en anders zijn. Als uit de doos van Pandora komen allerlei maskerfiguren tevoorschijn. Ze zijn vreemd, raar en grotesk. De maskerfiguren laten allerlei gedragingen zien die niet ‘normaal’ zijn. Maar ja wat is normaal? Als publiek wordt je uitgedaagd je ermee te verhouden, er wat van te vinden. Ze reflecteren het publiek op een wezenlijk deel van ons mens zijn: de balans tussen angst en nieuwsgierigheid. Link naar promofilmpje voorstelling: https://www.youtube.com/watch?v=IRmAwdMZiXI

Yvonne Duivenoorden & Ingrid Rollema

Wie: Yvonne Duivenvoorden (IEP, beeldend)  en Ingrid Rollinga (Stichting HOPE)


Wat: Workshop beeldend werken met wereldkinderen


Waarover: Nederland is een echt fietsland, bijna iedereen heeft één of meerdere fietsen. Een fietsenmaker heeft versleten fietsenbanden waar je met een beetje creativiteit weer mooie dingen van kunt maken, denk bijvoorbeeld aan sieraden en decoraties. 

Hoe: In deze workshop gaan wij ontdekken wat we van fietsbanden kunnen maken. We gaan hier ook filmpjes van maken, zodat deze door stichting HOPE aan Palestijnse kinderen op de GAZA strook getoond kunnen worden om hen te inspireren hier ook zelf met versleten fietsbanden aan de slag te gaan….

Joop Mols

Naam: Joop Mols    

Functie: adviseur kunst & cultuureducatie

Omschrijving lezing/workshop: de ontwikkelingen in Cultuureducatie schetsen

Wie: 

Ada Ruis, PhD onderzoeker lectoraat Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening, docent IEP;

Edith Brink, leerkracht klas 6 Vrije School en docent op De Tekenschool, master student IEP; 

Mervat Soliman, persoonlijk begeleider voor mensen met psychiatrische aandoeningen bij Kwintes in Zeist, master student IEP. 

 

Wat: 

Bouwen aan een nieuw thuis. Syrische vluchtelinggezinnen in Nederland. In deze workshop presenteren we materiaal dat voortkomt uit onderzoek met en rond Syrische kinderen met een vluchtelingachtergrond in Nederland. Met de deelnemers aan de workshop willen we graag in gesprek over enkele pedagogisch relevante thema’s die uit ons materiaal naar voren komen. 

Ada Ruis, Edith Brinkman, Mervat Soliman

Nico de Vos

Wie : Nico de Vos werkt sinds 2005 voor de HU, aanvankelijk als docent en coördinator bij de masteropleiding van het Instituut voor Ecologische Pedagogiek, daarna bij het Instituut voor Social Work (ISW) en vanaf halverwege 2016 als lector: Participatie en Stedelijke Ontwikkeling.
Wat: Nico zal deelnemen aan de paneldiscussie

Klaas van Huizen

Onafhankelijk documentair/fine-art fotograaf, organisator/curator van foto-exposities.

Fotografie is voor mij een waarneming en documentatie van een moment in de tijd, gefascineerd in met name maatschappelijke en sociale ontwikkelingen. Reisde in 2015 naar  Palestina voor een fotoreportage olijf-boeren en hun familie tijdens de oogst.

 

Geeft een rondleiding op de tentoonstelling en toelichting  de fotoexpositie “Palestina anders Belicht” een reizend foto-project van Vivien Sansour, Elias Halabi en Klaas van Huizen.

Peter Scheer

Wie: Peter Scheer

Functie: Docent Audio Visuele Vormgeving at Hogeschool Utrecht Instituut Ecologische pedagogiek

Wat: Workshop moderne media

Gerard Jonkman

Mijn naam is Gerard Jonkman.

Vanaf september 2016 ben ik weer terug in Nederland en ik werk op dit moment met name als freelancer voor VluchtelingenWerk Nederland en The Rights Forum (kenniscentrum voor Palestina en Israël). Daarnaast ondersteun ik (vrijwillig) Nederlandse scholen en organisaties om projecten voor Syrische en Palestijnse vluchtelingen (vooral scholen en daarnaast ook ziekenhuizen) op te zetten. Zelf ondersteun ik onder meer een school in het Palestijnse vluchtelingenkamp Bourj el Barajneh. Met name onderwijs, kunst, sport en medische hulp voor kinderen heeft bij mijn projecten de aandacht en ik werk daarbij bijvoorbeeld ook nauw samen met de Nederlandse ambassade in Beirioet (die organisaties vaak naar mij doorverwijzen), Nederlandse politieke organisaties, scholen en een Nederlandse uitgeverij van kinderboeken

Lietje Kool

Wie: Lietje Kool
Wat: Regionaal projectleider Eigen-Wijs/Time4You

VluchtelingenWerk is de belangenbehartiger van asielzoekers en vluchtelingen vanaf hun binnenkomst tot en met hun integratie in de Nederlandse samenleving. 

 

Wat doet VluchtelingenWerk voor de kinderen en jongeren in de asielzoekerscentra?

 

Tijdens een interactief college geven we je een inkijkje in onze activiteiten voor deze kwetsbare groep. En we gaan met jullie in gesprek hoe we onze dienstverlening nog verder kunnen verbeteren.

Nawras Ali

Wie: Nawras Ali

Wat: Een workshop over zijn weg naar Nederland. Hoe hij het leven met beide handen vast heeft gepakt en positief is gebleven. Afgestudeerd aan de MBA Nyenrode en focust op de positieve dingen in het leven. 

Wat:  Liederencyclus Children of Gaza

Eduard de Boer studeerde piano en compositie aan het Utrechts Conservatorium en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium. Sinds 1981 componeert hij voornamelijk in opdracht, waaronder opera’s, symfonieën, balletten, soloconcerten, kamermuziek en composities voor blaasorkest, voor koor en voor symfonieorkest. Naast zijn compositorische werkzaamheden is hij actief als pianist en dirigent van eigen werk. In februari van dit jaar ging zijn muziektheaterstuk voor kinderen Het Griezelorkest in première met het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Aan het Leopold-Mozart-Zentrum van de Universiteit van Augsburg doceert hij het vak Grundlagen der Komposition.

Eduard de Boer

Nasim Arabzadeh

Wie: Nasim Arabzadeh, derde jaar stage bij Stichting Nidos

Wat en Hoe: In mijn derde studiejaar heb ik stage gelopen bij Stichting Nidos. Nidos voert als onafhankelijke (gezins-)voogdij instelling, op grond van de wet, de voogdijtaak uit voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen. Tijdens de workshop zal ik over mijn ervaring, werkwijze en methodiek bij Nidos vertellen. 

Wie: Carmen Nichting, Clown, Pedagoog & Theatermaker (Sillyous Productions)
Wat: ‘Kijken met je neus’, toepasbare clownerie met en voor kinderen 
Hoe: Workshop, in spelvorm ontdekken hoe je d.m.v. clownerie op een ander niveau contact kunt maken met jezelf en met kinderen (met name kwetsbare kinderen of kinderen die de Nederlandse taal niet spreken). De clown durft te falen, is los van ‘sociaal geaccepteerd gedrag’.De clown dwingt niet, is open, stelt zich kwetsbaar op en relativeert.Kom het beleven! Leer kijken met je neus! Ervaring: UNICEF, Stichting Europa Kinderhulp, Stichting Haarwensen, Radboud Kinderziekenhuis, Stichting Droomkracht, diverse AZC’s en in vluchtelingenkampen op Lesbos.

Carmen Nichting

Simone Claessens

In deze workshop wordt gekeken naar de manieren waarop 'oral history' wordt gebruikt en toegepast in conflictgebieden. Als voorbeeld worden de verhalen van de organisatie Arab Educational Institute (AEI) genomen die op de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina op Palestijnse zijde zijn aangebracht. Deze verhalen gaan we lezen en analyseren. Je komt erachter met welke doelen 'oral history' kan worden ingezet en hoe je dit zelf in de praktijk kunt toepassen. 

Otto Grunbauer 

Tijdens deze muziekworkshop komen drie thema’s langs: Kinderen en hun emoties; Zelf muziekinstrumenten maken en bespelen en: Recyclingmuziek, muziek maken met afval. De workshop wordt gegeven door medestudenten en het wordt een luidruchtig feestje!
Naast het maken van instrumenten en muziek krijg je ook achtergrondinformatie over hoe wereldkinderen -in opvangkampen- met muziek kunnen omgaan. Kom naar de muziekworkshop! Je helpt wereldkinderen, want jullie bijdrage komt ter inspiratie in een opvangkamp terecht. Tot ziens!

Manal Hamed

Manal Hamed en foto kinderen met knuffels

2010 – 2015: Directrice basisschool  in Syrië (UNRWA).

2001 – 2010: Docente natuurkunde, scheikunde en biologie, ’ (middelbaarOnderwijs / UNRWA)  in Syrië.

1992 – 2001: Docente wiskunde (openbaar middelbaar onderwijs)  in Syrië.

 Tegenwoordig ben ik geïnteresseerd in de zaken van vluchtelingenkinderen

 

Participation of the workshops in Tuesday 16-01-2018

Workshop  (UNRWA school principal Syrië) RENÉ T5

10:45-12:15

Workshop  (UNRWA school principal Syrië) RENÉ T5

14:15-15:45

Title of workshop:Together we are strong. Let’s save our children

Manal Hamed

Falasteen Moussa

Hi I am Falasteen Moussa.

Graduate of the Faculty of Education, University of Damascus

I have several certificates in training courses, the most important ones

Certificate in Psychosocial Support

Child-friendly activities

Certificate in Diagnosis and Treatment of Learning Disabilities

Director of Early Childhood Management at UNRWA centers in Yarmouk camp for ten years.

Trainer in psychosocial support and other areas with UNRWA and UNICEF. During the war in Syria and the camp, a school for emergency education was opened. 

Assistance in relief work. Working in refugee centers and providing psychosocial support to children and their families

 

Yarmouk camp children paint life

Program Workshop

1 - General definition for 10 minutes

2 - Take participants’ expectations 10 minutes 3 - Show a seven minute film

4 - Ask participants to write their comments on large sheets and then discuss with them for 15 minutes 

5 - Talk about my identity and return to work with children in the Netherlands for 3 minutes 

6 - Singing to Galilee children for 10 minutes

7 - Youth dance show My identity for ten minutes 

8 - Evaluation of the workshop

Emmeline van Olst

Mijn naam is Emmeline van Olst.
Net als jullie heb de afgelopen vier jaar de opleiding ecologische pedagogiek gevolgd. Al in het eerste jaar ontdekte ik dat ik ‘wereldkinderen’ een ontzettend boeiende doelgroep vind. Daarom heb ik veel opdrachten gestuurd in de richting van opvoeding en cultuur. In het tweede jaar heb ik stagegelopen op een azc-school en in de vierde heb ik een minor Arabisch gevolgd. Dit alles was een voorbereiding op mijn uiteindelijke afstudeeronderzoek, waarvoor ik zeven Syrische vluchtelingenkinderen bezocht, die in jaar twee in mijn stageklas zaten. Zij vertelden hoe het hen in de tussentijd is vergaan. Over de uitkomsten van dit onderzoek wil ik in de workshop graag met jullie in gesprek gaan. Want hoe beleven Syrische vluchtelingenkinderen het wonen in Nederland? En wat kunnen wij als pedagogen met deze boodschap? Hoe kan je je studie gebruiken om hiervoor benodigde vaardigheden voor op op te doen? Ik hoop dat we elkaar kunnen inspireren om samen Nederland meer gastvrij te maken voor vluchtelingenkinderen.

Overige sprekers zonder foto en informatie :

Jim de Vries, Danielle de jong/ Maartje Boger, Mamoun Abu Naser, Gedlawit Ghilazghi, Alexandra Huyg, Bart van Hoenacker, Paul Mirck.

Ik ben Claartje America. Ik ben 23 jaar en studeer Geschiedenis in Utrecht. Tijdens mijn studie ben ik veel in aanraking gekomen met mensenrechten en vooral hoe deze rechten geschonden werden. Als gevolg daarvan heb ik drie jaar geleden besloten mij aan te sluiten bij een regioteam van Amnesty International. Het was een geweldig team, maar ik miste leeftijd genoten om mijn drive mee te delen. Dat was de rede waarom ik me bij AISU aansloot. Vooral de energie en de wil om meer te betekenen, maakte mij ook enthousiast.
 

Claartje America, voorzitter

Ik ben Julie, 23 jaar en studeer rechten. Ik werk als bijles docente Duits en als secretaresse bij een advocatenbureau. Ik hou heel erg van koken en bakken en veder ben ik nu sinds 1.5 jaar actief binnen Amnesty. Ik begon bij AISU in de educatiecommissie, waarmee ik samen met een groep meiden veel leuke lessen heb gegeven over mensenrechten op verschillende scholen. Daarnaast vind ik het ontzettende motiverend om samen met zo een groep enthousiaste jonge mensen me in te zetten voor mensenrechten.

Julie Burauen, head of committees en promotie

Mijn naam is Eva Haanraadts en ik ben 20 jaar oud. Ik studeer Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht. Ik interesseer me met name voor mensenrechten, omdat deze niet vanzelfsprekend zijn voor iedereen. Het feit dat deze rechten niet voor iedereeen hetzelfde zijn, motiveert mij des te meer om actie te ondernemen. Daarom heb ik me aangesloten bij AISU.

Eva Haanraadts, head of committees en promotie

 

Mijn naam is Danisha en ik ben 20 jaar oud. Momenteel zit ik mijn derde jaar van de bachelor rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Utrecht. Mijn hobby’s zijn lezen, dansen,  voetbal kijken en reizen. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in verschillende culturen en mensen. Dit heeft zich onder meer geuit in een interesse voor mensenrechten. Ik ben lid geworden van AISU, omdat ik naast mijn studie, en alle gezelligheid die dat met zich meebrengt, me ook dolgraag wilde inzetten voor meer ideëel doel. Ik vind het belangrijk dat ik probeer een bijdrage te leveren aan een betere wereld, een wereld waarin iedereen kan genieten van mensenrechten en waar mensen over de hele wereld zichzelf in vrijheid kunnen ontwikkelen. Met name kinderrechten vinden ik een uiterst interessant onderwerp. Ik kijk dan ook naar uit naar deze dag.  

 

Danisha Idu, secretaris en vicevoorzitter
 

Mijn naam is Jet, ik ben 23 jaar en zit in mijn vijfde jaar van de bachelor Liberal Arts and Sciences. Hierbinnen volg ik de hoofdrichting geschiedenis met twee minors: Internationale Betrekkingen en Bestuur en Organisatie. Mijn hobbies zijn tennis, koken, thrillers lezen, series kijken, gezellige avondjes (uit) met vriendinnen. Ook ben ik lid bij UVSV. Ik werk bij de Rabobank als receptioniste, een ideale bijbaan, omdat ik hier vaak kan studeren. Mijn interesse voor mensenrechten is gewekt door een vak dat volgde voor de minor Internationale Betrekkingen. Ik ging hierdoor op zoek naar mogelijkheden om hier buiten mijn studie iets mee te doen en kwam zo bij AISU terecht. Wat AISU extra leuk maakt is dat ik er mensen tegenkom die anders vaak buiten mijn sociale bubbel vallen, maar waarmee ik het erg goed kan vinden!

Jet van Os, penningmeester en hoofd fundraising
 

Over de workshop: Tijdens deze workshop zullen we kennismaken met mensenrechten en kinderrechten in het bijzonder. Aan de hand van persoonlijke verhalen gaan we tijdens deze workshop kijken naar verschillende situaties: Wiens rechten worden er geschonden? En wie is er verantwoordelijk? Het doel van de workshop is om door ‘mensenrechtenbril’ te kijken situaties uit het dagelijks leven. 

Klaske Schram: Sinds drie jaar ben ik werkzaam op de Educatie afdeling van Amnesty International. Eerst als vrijwilliger naast mijn studie Politicologie, toen ik vakken volgde over internationale politiek en mensenrechten. Momenteel houd ik me bezig met de coördinatie van de gastlessen en het organiseren van evenementen voor studenten - over actuele mensenrechtenthema’s. Ook geef ik graag zelf lessen, trainingen en workshops over mensenrechten!

Klaske Schram

Amnesty sprekers:

Wat is AISU? We zijn een organisatie voor en door studenten, maar iedereen is altijd welkom. Verschillende commissies organiseren allerlei activiteiten, van lezingen tot filmavonden, van protesten tot dineren met vluchtelingen, alles wat te maken heeft met de Rechten van de Mens. Een jonge groep gemotiveerde studenten kan met hun creativiteit veel bereiken. Hoe kunnen we mensen, wiens fundamentele rechten geschonden worden, helpen?
De workshop

​

In de workshop die je gaat volgen gaan we in op het belang van kinderrechten. Voor velen van ons zijn mensenrechten vanzelfsprekend, maar overal ter wereld worden deze rechten genegeerd, misbruikt of aangevallen. Kinderen zijn nog kwetsbaarder in zulke situaties en hebben extra bescherming nodig. We willen gaan kijken naar: Wat zijn kinderrechten? Hoe zijn ze tot stand gekomen? Hoe worden ze geschonden? Wat kunnen wij voor een bijdrage leveren?
Wie zijn wij?
AISU bestaat uit zes commissies, leden en een bestuur. Het bestuur zit voor één jaar en wordt gekozen door het oude bestuur middels sollicitatiegesprekken en motivatiebrieven. Dit jaar bestaat ons bestuur uit vijf studenten, van rechts naar links:



 

bottom of page