top of page

Thema: Palestina

 

Eén van de vier thema’s die aan bod komen tijdens onze internationale projectweek Wereldkinderen is Palestina. Waarom Palestina?Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste ben ik ooit afgestudeerd aan de theaterschool op het onderwerp Palestijns theater. Dat kwam vanuit mijn betrokkenheid bij wat er gebeurde (en nog steeds gebeurt) in Palestina en Israël. Van het één kwam het ander. Op verzoek van het Palestinian National Theatre El-Hakawati heb ik een theatervoorstelling gemaakt met kinderen in Oost-Jeruzalem. Later heb ik veel dramatrainingen verzorgd voor het Palestijnse kleuteronderwijs op de West-bank en in Oost-Jeruzalem.Tot op heden ben ik zeer betrokken bij de ontwikkelingen in dat deel van de wereld. Mijn streven was om een samenwerking tot stand te brengen tussen de HU en Palestijnse organisaties op het gebied van kunst, cultuur en educatie. Terreinen waar wij als pedagogen van IEP veel belang aan hechten. Studenten mogelijkheden bieden om daar stage te lopen (internalization abroad)  leek me geweldig. Dat was nog een stap te ver….Welnu, dat streven leidde tot de ontwikkeling van een internationale projectweek (internalization at home) die aanvankelijk volledig in het teken van Palestina zou staan. Het thema is inmiddels uitgebreid en verrijkt met drie andere, universele thema’s. Dat alles is uitgemond in het veelzijdige en actuele congres Wereldkinderen. Welkom!

Wereldkinderen


Beste studenten en collega’s,
Het is me een groot genoegen om jullie het volledige programma te mogen presenteren van Wereldkinderen, onze internationale projectweek van IEP.
Op maandag 15, dinsdag 16 èn woensdag 17 januari 2018 (dus al over enkele weken!) is er een spetterend congres dat we speciaal voor jullie hebben ontwikkeld. Dompel je onder in maar liefst 5 lezingen, 50 workshops, een boeiende tentoonstelling en een gevarieerd filmprogramma. Talloze gemotiveerde gasten maken ons deelgenoot van de meest uiteenlopende ervaringen en ontwikkelingen. Stuk voor stuk heel interessant voor aankomende kritische en betrokken pedagogen die midden in de maatschappij staan. Tijdens dit unieke congres komen vier thema’s in wisselende combinaties aan bod:
Palestina, met de focus op kunst, cultuur en educatie
Mensenrechten en vooral kinderrechten
Kunst en creativiteit
Vluchtelingen en met name hun kinderen
De buitenwereld halen we naar binnen, hier op de HUA. Kom en laat je inspireren. Uitslapen en stappen kunnen altijd nog!
Voor alle workshops moet je je wel aanmelden. Vol is vol; we willen garanderen dat er een prima interactie kan ontstaan tussen jullie en de vele gastdocenten uit binnen- en buitenland. De lezingen, films en bezoek aan de tentoonstelling zijn alle vrij toegankelijk. Overigens kun je op allerlei manieren bovendien EC’s verdienen; bespreek dat eens in je leerteam. Je coach weet hier alles van.
Medio december komen de online intekenformulieren beschikbaar. Per activiteit kun je kenbaar maken aanwezig te zullen zijn. Uiteraard geldt dat wie zich aanmeldt dan ook daadwerkelijk aanwezig is. We krijgen veel verzoeken buiten IEP om ook deel te kunnen nemen aan Wereldkinderen. Helaas: de plaatsen zijn beperkt. Jullie gaan voor dus wees er snel bij.
Namens het gehele projectteam Wereldkinderen (Anke Hamers, Alexandra Huyg, Jim de Vries, Carmen Tuasela en Klaas van Huizen) wens ik jullie alvast een heel fraai, zinvol en spetterend 2018 toe. Tot ziens bij ……. Wereldkinderen!
René Bullinga
Projectleider

 

Thema: Mensenrechten en met name kinderrechten

 

​

Thema: Kunst en creativiteit

 

​

Thema: Vluchtelingen en hun kinderen

​

Je kent de beelden van tv en de verhalen uit de krant.

Beelden en verhalen van duizenden mensen die alles

achter zich hebben moeten laten op zoek naar

veiligheid en een beter leven. Onder hen veel kinderen.

Kinderen die de meest vreselijke dingen gezien en

gehoord hebben; kinderen die bombardementen

hebben meegemaakt; kinderen die doodsbang zijn

geweest; kinderen met een ingrijpend verhaal. Maar

bovenal zijn het kinderen die willen spelen, leren en

kind willen zijn.

Hoe gaan wij in Nederland om met deze kinderen? Hoe

gaan wij als pedagogen om met deze kinderen?

Luisteren we naar hun verhalen? Spelen we met hen?

Geven we hen de mogelijkheden en ruimte om kind te

kunnen zijn?

 

Anke Hamers

Het verband tussen kunst en creativiteit kunnen we vinden in het proces van creatie en originaliteit. Het is lastig om een definitie van kunst te geven, omdat er verschillende personen zijn die ‘bepalen’ wat kunst is: de maker, het ‘publiek’, de criticus en de ‘expert’. Kunst kan mooi of vermakelijk zijn, of dienen als een spiegel voor individuen en de maatschappij. Creativiteit kan helpen bij het omgaan met veranderingen en leiden tot onafhankelijkheid en innovatie. Bij creativiteit is de originaliteit van een idee niet voldoende, maar dient er nog meer, dan bij kunst, sprake te zijn van toepasbaarheid en effectiviteit. De verbinding tussen kunst, creativiteit en innovatie is verandering.

 

Alexandra Huyg

Op 20 november 1989 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) aangenomen. Het verdrag bevat zowel beschermingsrechten als participatierechten. Ook voorziet het verdrag in regels voor noodzakelijke voorzieningen voor kinderen. Op 2 september 1990 is het IVRK in werking getreden. Sedertdien hebben alle landen, met uitzondering van de Verenigde Staten (!), het verdrag geratificeerd. Hoe verhouden we ons als pedagoog tot deze juridische ethiek? Wat betekent het IVRK voor onze beroepspraktijk? Gedurende onze internationale projectdagen ‘Wereldkinderen’ zullen verschillende aspecten van het IVRK vanuit diverse gezichtspunten worden uitgediept.

bottom of page